De vraatzuchtige spreekt

De vraatzuchtige spreekt

De vraatzuchtige spreekt

Op 13 februari 1984 verscheen ‘Telefonade van een vraatzuchtige’ in NRC Handelsblad. Adriaan van Dis herschreef dit verhaal op verzoek van uitgeverij AMO te Amstelveen tot ‘De vraatzuchtige spreekt’. Het boekje verscheen in 1986 in een oplage van 35 exemplaren.

Vraatzuchtige in foedraal

Twee versies

Er zijn twee versies in omloop. 28 exemplaren van 24 pagina’s zijn ingenaaid met omslag, arabisch genummerd en gedrukt op Butten-Nordsee-papier. Deze uitgave zit in een luxe linnen foedraal (binderij Phoenix). Dit was eigenlijk bedoeld voor een exemplaar dat verlucht was met etsen van de Vlaamse kunstenaar Reinhoud, maar als zodanig nooit gemaakt is.

Vraatzuchtige luxe

Luxe exemplaren

Zeven luxe-exemplaren van 24 pagina’s zijn gedrukt in twee kleuren op Butten-Mittelmeer-papier. Deze uitgave is romeins genummerd, en gebonden in een fraaie halfmarokijnen band (verguld geelbruin halfmarokijn met platten van geel, vezelig Japans papier (binderij Phoenix)).

Vraatzuchtige handtekening

Handtekening

Beide edities zijn met de hand gezet en gedrukt door Hein Elferink, en gesigneerd door Adriaan van Dis.

Casablanca

Casablanca

In juni 1986 werd het verhaal opgenomen in de bundel Casablanca.

Literaire slapstick

Literaire Slapstick

Het staat tevens in de verzamelbundel Literaire Slapstick. Humor in de Nederlandse literatuur (p. 82-88, Novella, Bussum, 1991).

Uitspattingen

Uitspattingen

En in de bundel Uitspattingen en andere vrolijke ervaringen (p. 59-65, Elegance-zomernummer, A.W. Bruna, Utrecht, 1992).