In Afrika

In Afrika

In Afrika

In opdracht van NRC Handelsblad ging Adriaan van Dis naar zuidelijk Afrika. Nadat hem in de zomer van 1989 voor de zoveelste maal een visum voor Zuid-Afrika was geweigerd, wilde hij proberen het land via Mozambique illegaal binnen te komen. Het verslag hiervan stond eerst, gedeeltelijk en in een andere vorm, in NRC Handelsblad en daarna in de reisroman ‘In Afrika’. Dit boek verscheen in mei 1991 bij Meulenhoff. De achtste, herziene druk met achterin een ‘Verantwoording’ betreffende de geraadpleegde bronnen, is van maart 1993.

Het beloofde land-In Afrika

Samen met Het beloofde land

Samen met ‘Het beloofde land‘ kwam het verhaal als 10e druk in februari 1996 als een gebonden editie met stofomslag uit.

In Afrika - gebonden

Gebonden editie

Drie jaar later verscheen de 16e druk, eveneens een gebonden editie met harde kaft.

De reisromans

De reisromans

In 2003 kwam de omnibus ‘De reisromans’ uit. Hierin staan, naast de 17e druk van ‘In Afrika’, ook ‘Een barbaar in China‘, ‘Het beloofde land‘, ‘Palmwijn‘ en vier verhalen uit ‘Casablanca‘.

In Afrika - pocket

Pocket

Het Pockethuis verzorgde de 18e druk, eveneens in 2003.

Het beloofde land - In Afrika - 1

Weer met ‘Het beloofde land’

Wederom samen met ‘Het beloofde land’ verscheen ‘In Afrika’ als 19e druk bij uitgeverij Augustus, in januari 2008.

Het beloofde land - In Afrika - 2

En nogmaals

Opnieuw samen met ‘Het beloofde land’ verscheen ‘In Afrika’ als 20e druk bij uitgeverij Augustus, in februari 2009.

Dwarsligger

Dwarsligger

De tweede druk van ‘De reisromans’ is een handzaam boekje. Het is gedrukt op vloeipapier en is nummer 71 uit de reeks ‘De Dwarsligger‘ (Jongbloed/VBK Uitgevers Groep, Amsterdam). Het verscheen op 7 oktober 2011.

Waar twee olifanten vechten

Waar twee olifanten vechten – Mozambique in oorlog

Dit boek is een samensmelting van passages uit Van Dis’ reisverhaal ‘In Afrika’ (en enkele nieuwe schetsen) en foto’s van Kadir van Lohuizen. Zonder dat ze het van elkaar wisten waren beiden in Mozambique, ten tijde van de burgeroorlog. Ze bezochten dezelfde steden en streken, reisden onder dezelfde omstandigheden. De uitkomst van hun observaties en emoties is terug te vinden in dit geillustreerde boek, dat Meulenhoff in 1992 uitgaf.

De eeuwige oorlog

De eeuwige oorlog

Een hoofdstuk uit ‘In Afrika’, te weten ‘De Beira-corridor’ verscheen afzonderlijk in de verhalenbundel ‘De eeuwige oorlog’ (p. 269-276, Meulenhoff, Amsterdam, 1993).

Naar Afrika

Naar Afrika

Een hoofdstuk uit ‘In Afrika’, te weten ‘De Beira-corridor’ verscheen afzonderlijk in de verhalenbundel  ‘Naar Afrika’ (1e druk, Meulenhoff Amsterdam, 1998/2e druk, Rainbow Pocket Amsterdam, 2000/3e druk Zwarte Beertjes nr. 3150 Utrecht, 2003).

En Afrique

Frans (1993)

Omslag van de Franse vertaling (1993).

U Africi

Servokroatisch (1997)

De Servokroatisch vertaling (1997).

Em África

Portugees (1998)

En de Portugese vertaling (1998).